سرپرستي شيعيان در عصر غيبت كبري
پس از غيبت امام دوازدهم عليه السلام رهبري و امامت بر امت به عهده ي چه كسي است؟ آيا فرد يا افرادي بر امت اسلامي و شيعيان مهدي عليه السلام ولايت دارند؟ اگر ولايتي هست محدوده ي آن چقدر است؟
در پاسخ به اين سوال اساسي ، از دير زمان ، بحث ولايت فقيه مطرح بوده و قرن هاست كه در باره اين موضوع بحث و گفتگو وجود دارد.
مفهوم شناسي ولايت فقيه
ولي كسي است كه متولي و عهده دار كارهاي ديگران است و در واقع آنها را سرپرستي مي كند همين معنا در ولايت فقيه مراد و مقصود است.
فقيه از ريشه فقه و به معناي فهم و دانايي است. كه بيشتر در مورد علم به دين به كار مي رود. و فقيه به كسي مي گويند كه به معارف و احكام اسلامي آگاهي كاملي دارد. و در آن صاحب نظر است يعني با توجه به دانش وسيعي كه در حوزه هاي مختلف علوم به دست آورده مي تواند حكم خدا را در مسائل فردي و اجتماعي از قرآن و روايات استخدام كند.
- ادله ي ولايت فقيه
در بحث ولايت فقيه ، يكي از مهم ترين مباحث ، ادله ي ولايت فقيه است پيوسته اين سوال مطرح بوده كه به چه دليل در جامعه اسلامي ، فقيه بر ديگران مقدم است و اوست كه بر همگان ولايت دارد؟
در پاسخ به اين سوال مي گوييم: هم از نظر عقلي قابل تحليل است و هم از نظر نقلي. يعني هم عقل ، يك مسلمان را به اطاعت از فقيه در زمان غيبت دستور مي دهد و هم روايات اسلامي.
- بررسي و تحليل دليل عقلي بر ولايت فقيه.
اتين برهان عقلي ، ضرورت نبوت انبيا و پس از نبي خاتم ، ضرورت امامت امامان معصوم عليه السلام را مي رساند يهني بهترين فرد براي اجراي قوانين الهي و تحقق بخشيدن به احكام خدا معصوم است حال اگر در زمان عصر غيبت دسترسي به معصوم ممكن نباشد بايد به سراغ فردي برويم كه اين ويژگي ها را بيشتر از ساير مردم داشته باشد و اين فرد كسي نيست جز فقيه با تقوايي كه كار آمدي لازم را براي تدبير امور جامعه و مردم دارا باشد.
چون غير فقيه به اسلام و احكام و معارف آن ،آگاهي ندارد تا بتواند مجري قانون خدا باشد. و انسان آگاه فاقد تقوا و عدالت نيز در معرض هوا و هو س هاي خود و ديگران است و نمي تواند حكومت بر مسلمين را به غير امين سپرد همچنين اگر مديريت نداشته باشد. قدرت تدبير امور مردم را نداشته و در موارد ضرورت ، نمي تواند تصميم هاي درست و مفيد براي جامعه ي مسلمين بگيرد.
ولي فقيه وظايف و اختيارات
در زمان غيبت ، فقيه به نيابت از امام در همه مسائل شرعي فتوا مي دهد و در نزاع ها، بين طرفين قضاوت و داوري مي كند و همگان موظفند داوري او را بپذيرند. و براساس آن عمل كنند همچنين در امر حكومت و تدبير امور جامعه ، سرپرستي مردم به عهده ي اوست. و از سوي امام ،جامعه را رهبري مي كند و در همه ي امور كه به اجتماع و جامعه اسلامي مربوط است. حكم او حكم امامي است و بايد پذيرفته شود از ولايت فقيه در اين سه حوزه به ولايت مطلقه تعبير مي شود يعني محدوده ي ولايت فقيه تنها در بخش فتوا دادن و قضاوت كردن نيست بلكه تمام امور جامعه و حكومت بر مردم را شامل مي شود.
منابع : خلاصه نويسي از كتاب نگين آفرينش (2) صفحات 108تا 121
روابط عمومی بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) استان آذربایجانشرقی
دریافت فایل مربوط به این مطلب پس از ثبتنام و ورود امکانپذیر است!